11.3 C
Pristina
Friday, September 29, 2023

Buy now

spot_img

A është kanceri i gjirit gjenetik?

Kanceri i gjirit mund të shfaqet në familje dhe ky quhet kancer i trashëguar i gjirit, e që mutacionet e gjenit BRCA janë shkaku më i zakonshëm i kancerit të trashëguar të gjirit, raporton Healthline.

Sipas “Shoqatës Amerikane të Kancerit, me përjashtim të disa llojeve të kancerit të lëkurës, kanceri i gjirit është më i zakonshëm tek njerëzit që janë caktuar femra në lindje. Në këtë grup, rreziku mesatar gjatë gjithë jetës për zhvillimin e kancerit të gjirit është 13 përqind”.

E disa individë kanë një shans më të lartë të kancerit të gjirit, dhe kjo mund të jetë për shkak të faktorëve gjenetikë që rrisin rrezikun.

Shkaku më i zakonshëm trashëgues i kancerit të gjirit janë mutacionet në gjenet BRCA1 ose BRCA2. Individët me mutacione BRCA kanë rreth 70% shans për të zhvilluar kancer gjiri deri në moshën 80 vjeç. Këto mutacione gjithashtu rrisin rrezikun e kancerit të gjirit në një moshë më të re dhe kancere të tjera, duke përfshirë kancerin e vezoreve dhe pankreasit.

Është gjithashtu e mundur që kanceri i gjirit të shfaqet në familjen tuaj, por të mos shoqërohet me ndonjë mutacion të njohur që rrit rrezikun e kancerit të gjirit. Shkencëtarët vazhdojnë të punojnë për të identifikuar dhe karakterizuar faktorët e mëtejshëm të rrezikut të trashëguar për këtë sëmundje.

Ndërkaq, mjetet e vlerësimit të rrezikut të kancerit të gjirit që bazohen kryesisht në historinë familjare kanë përcaktuar se rreziku i kancerit të gjirit gjatë gjithë jetës tuaj është 20-25%.

Ndërsa individët me rrezik të lartë duhet të vazhdojnë kontrollin me MRI dhe mamografi vjetore të gjirit për sa kohë që janë në gjendje të mirë shëndetësore.

Artikuj të ngjashëm

50,000FansLike
- Marketing -spot_img
- Marketing -spot_img

Artikujt e fundit

- Marketing -spot_img