21.7 C
Pristina
Saturday, September 30, 2023

Buy now

spot_img

BE-ja mund të prezantojë patentë të posaçme drejtimi për shoferët e SUV-ve

Deputetja franceze e Parlamentit Evropian Karima Delli propozoi futjen e një patentë shoferi të ri të kategorisë B+ për fuoristrada. Ky është edhe qëllimi i aktivistëve të ndryshimeve klimatike për shkak të shkallës më të lartë të ndotjes që prodhohet nga këto vetura.

Megjithatë, është gjithashtu një iniciativë për një shkallë më të lartë sigurie për shkak të rrezikut që paraqesin SUV-të për këmbësorët, çiklistët dhe drejtuesit e veturave më të vogla.

SUV-të jo vetëm që zënë më shumë hapësirë dhe ndotin më shumë mjedisin, por edhe për sa i përket sigurisë rrugore, ka një probabilitet më të madh që vetura të tilla të shkaktojnë dëme shumë më serioze në përplasjet me vetura të vogla pasagjerësh dhe të shkaktojnë pasoja potencialisht më të mëdha për pasagjerët, sipas përfaqësuesit të të Gjelbërve në Parlamentin Evropian në parlament, siç raporton Politico.

Leja standarde B, e cila aktualisht kërkohet për drejtimin e veturave dhe furgonëve, nuk është plotësisht e përshtatshme për veturat e mëdha të pasagjerëve – thekson Delli. Në vend të kësaj, në raportin e saj mbi reformën e rregullave të BE-së për leje drejtimi, ajo propozon futjen e një licence të re të kategorisë B+, e cila do të zbatohej për veturat dhe furgonat që peshojnë më shumë se 1.8 ton.

Drejtuesit e mjeteve duhet të jenë në gjendje ta marrin atë në mënyrë provë pas dy vjetësh të përdorimit të patentës B, por vetëm pasi të jenë të paktën 21 vjeç.

Kjo do t’i detyronte drejtuesit e SUV-ve të rëndë të njohur si Audi Q7, Volvo XC90 dhe BMW X5 të përdorin licenca të përditësuara që kërkojnë një shkallë më të madhe përgjegjësie në trafik. Delli shtoi se mund të ketë përjashtime për drejtuesit profesionistë ose drejtuesit që drejtojnë vetura të ngjashme për qëllime të veçanta, siç janë veturat e emergjencës.

Propozimi i saj përfshin gjithashtu një sistem leje drejtimi të bazuar në pikë në mbarë BE-në që do të regjistronte shkeljet e trafikut dhe do të anulonte ose pezullonte patentat mbi një prag të caktuar. Një sistem i tillë ka potencialin për të reduktuar numrin e aksidenteve dhe vdekjeve në rrugë.

Aktualisht nuk ka një sistem të pikëve ndëshkuese dhe ndalimeve të drejtimit në mbarë BE-në, megjithëse paketa e sigurisë rrugore e Komisionit nga marsi përfshinte një propozim në mbarë BE-në për të ndalur të drejtën e vozitjes për shoferët për shkelje të rënda.

Artikuj të ngjashëm

50,000FansLike
- Marketing -spot_img
- Marketing -spot_img

Artikujt e fundit

- Marketing -spot_img