TuSimple, një kompani që zhvillon kamionë autonome, kreu misionin e transportimit të shalqinjve nga Arizona, Oklahoma. Gjatë rrugës 1,528 kilometra, 80 për qind e seksionit u transportua vetëm nga sistemi autonom i kamionëve.

Shoferi, i cili ishte gjithmonë në kabinën gati për të marrë kontrollin nëse teknologjia anulonte bindjen, voziti 20 për qindëshin tjetër të rrugës. Sistemi autonom TuSimple është i optimizuar për ngarje në autostradë, kështu që ka nevojë për ndihmën e një shoferi në rrugë të tjera.

Meqenëse drejtuesit e kamionëve “klasikë” duhet të pushojnë rregullisht, si dhe të ndalojnë për ushqim dhe urinim, udhëtimi i një kamioni autonom zgjati rreth 10 orë më pak se një udhëtim standard me një shofer pas timonit.

Për mallra të tilla si shalqinjtë, është e rëndësishme që ato të mbërrijnë të freskëta, kështu që TuSimple pretendon se futja e një transporti më të shpejtë autonom do të rriste të ardhurat e fermerëve dhe tregtarëve, ndërsa blerësit do të blinin mallra të freskëta, raporton HAK Magazine.

Kompania tashmë ka rreth njëzet konsumatorë që mbështeten në kamionë disi më të thjeshtë teknologjikisht gjysmë-autonome.