15.3 C
Pristina
Friday, September 29, 2023

Buy now

spot_img

Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqim dhe Bujqësi ndihmon financiarisht fermerët e Rahovecit

Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqim dhe Bujqësi (FAO) ka iniciuar shpërndarjen e mbështetjes financiare për fermerët përmes kuponëve në letër për inputet bujqësore.

Kjo ndihmë është pjesë e reagimit të OKB-së ndaj përmbytjeve dhe planit të rimëkëmbjes së hershme.

Sponsorizuar nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) dhe Fondi i Emergjencave të FAO-s, kjo nismë i dedikohet ndihmës së familjeve bujqësore të prekura nga përmbytjet e janarit 2023. Që nga fillimi i projekteve në maj 2023, FAO ka identifikuar nevojat kryesore të rimëkëmbjes së fermerëve dhe ka bashkëpunuar ngushtë me komunat dhe Agjencinë e Menaxhimit të Emergjencave për të mbështetur ata në nevojë.

Rahoveci, komunë përfituese, organizoi një ngjarje për inaugurimin e ndihmës financiare më 13 shtator. Mbi 910 amvisëri bujqësore nga komunat e Gjakovës, Istogut, Klinës, Leposaviqit, Mitrovicës, Jugore, Podujevës, Rahovecit, Skenderajt, Podujevës, Rahovecit, Skenderajt, Zubin Potokut gjetën mbështetje.

Çdo familje do të marrë kupona që mund të përdoren për të blerë mallra bujqësore si pajisje, plehra, farëra dhe material fidanor, vegla, pjesë këmbimi për riparimin e makinerive të dëmtuara dhe sende të tjera thelbësore.

Pjesëmarrësit në ngjarjen e Rahovecit përfshinin Kryetarin e Komunës së Rahovecit, Zëvendës Shefin e Bashkëpunimit në Zyrën Zvicerane për Bashkëpunim, zyrtarë nga Agjencia për Menaxhimin e Emergjencave dhe të Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, dhe FAO. Ata theksuan rëndësinë e projektit dhe qëllimin e forcimit të qëndrueshmërisë së komunitetit.

Kryetari i Komunës së Rahovecit, Smajl Latifi, gjatë fjalës së tij të hapjes, falënderoi FAO-n dhe Agjencinë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim për përgjigje ndaj thirrjes së institucioneve për ndihmë. Ai më tej vuri në dukje, “Edhe pse kjo nuk do të kompensojë plotësisht humbjet e fermerëve, ajo u ofron atyre mbështetje të konsiderueshme.”

Laurent Torche, Zëvendës Shef i Bashkëpunimit në Zyrën Zvicerane për Bashkëpunim, tha: “Ne sinqerisht shpresojmë se ky kontribut do të arrijë të mbështesin familjet bujqësore për të rifilluar prodhimin dhe për të rritur jetesën.”

Në fjalën e tij përmbyllëse, përfaqësuesi i FAO-s, Naser Krasniqi, falënderoi Agjencinë për Menaxhimin e Emergjencave dhe komunat për profesionalizmin dhe bashkëpunimin e tyre.

“Në FAO, ne mobilizuam të gjitha burimet tona për të zbatuar projektin. Ne kërkuam pa u lodhur metodat më efektive të ndihmës, duke punuar në koordinim të ngushtë me EMA dhe komunat.”

Për të lehtësuar procesin e përdorimit të kuponëve, përfituesit morën një “udhëzues përdoruesi të kuponit” gjithëpërfshirës që liston 13 shitës të autorizuar nëpër komunat e prekura. Fillimi i projektit ka marrë reagime pozitive nga pjesëmarrësit, veçanërisht për organizimin e procesit të asistencës.

Ndërsa nisma vazhdon, FAO, në bashkëpunim me komunat, do të mbikëqyrë në mënyrë aktive përdorimin e kuponëve dhe do t’u ofrojë këshilla teknike familjeve të prekura se si të përmirësojnë qëndrueshmërinë e tyre ndaj rreziqeve meteorologjike dhe të tjera të lidhura me klimën me miratimin e praktikave të mira bujqësore.

Shpërndarja e kuponëve do të shtrihet edhe në komunat e tjera përfituese në ditët në vijim.

Orari i ardhshëm i shpërndarjes së kuponëve:

14.09.2023: Gjakovë, Klinë dhe Leposaviq

15.09.2023: Klinë dhe Leposaviq

18.09.2023: Zubinpotok dhe Skenderaj

19.09.2023: Skenderaj dhe Mitrovice e jugut

20.09.2023: Istog

21.09.2023: Podujevë

Artikuj të ngjashëm

50,000FansLike
- Marketing -spot_img
- Marketing -spot_img

Artikujt e fundit

- Marketing -spot_img