32.7 C
Pristina
Saturday, July 31, 2021

Buy now

spot_img

Thaçi: Pajtimi, domosdoshmëri për shkak të së ardhmes

Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçit ka marrë sot pjesë në debatin me studentë dhe gazetarë, organizuar nga Lëvizja FOL.

Presidenti ka bashkëbiseduar me studentë dhe gazetarë për tema të ndryshme, duke filluar nga amandamentimi i Kodit Penal të Kosovës, transformimin e FSK-së, për përfundimin e reformës elektorale, themelimin e Komisionit për të Vërtetën dhe për Pajtim dhe tema tjera me interes.

Ndër tjerash, presidenti ka thënë se institucionet tona ende kanë në dispozicion kohën e mjaftueshme që bashkërisht të bëjmë edhe një përpjekje të fundit që të sigurojmë përkrahjen e të gjitha komuniteteve për themelimin e FAK-ut nëpërmjet ndryshimeve kushtetuese.

Sipas tij, në këtë përpjekje duhet të gjitha institucionet të jenë të përfshira, në mënyrë që themelimi i ushtrisë të jetë një moment i bashkimit të qytetarëve të Kosovës, partive politike dhe shoqërisë civile.

Duke folur për iniciativën për amandamentimi i Kodit Penal të Kosovës, presidenti Thaçi ka thënë se punonjësit e sektorit të drejtësisë, në punën e tyre, kishin identifikuar disa sfida në implementimin e Kodit Penal, edhe pse ai është më i miri në rajon.
Presidenti ka folur edhe për dërgimin e katër letrave në adresë të Zyrës së Kryeprokurorit të Shtetit, ku ka adresuar nevojën për të punuar në çështjet që më së shumti shqetësojnë qytetarët e Kosovës, krimet e luftës, krimet e pasluftës, sulmet kundër trashëgimisë sonë kulturore e historike, si dhe për viktimat e luftës, me theks të veçantë tek të pagjeturit dhe viktimat e dhunës seksuale.

“Jam i inkurajuar me reagimin e menjëhershëm të Zyrës së Kryeprokurorit të Shtetit dhe të gjitha organeve tjera relevante për të punuar rreth këtyre pikave. Çdo hap në zbardhjen e çdo rasti të përfshirë në këto letra, është një gur tjetër në themelin e shoqërisë tonë si një shoqëri në të cilën të gjithë janë të barabartë”, ka thënë ai.

Presidenti është pyetur nga studentët dhe gazetarët për nismën tjetër për përfundimin e reformës elektorale, me synim që të ndërtohet një sistem elektoral që u garanton qytetarëve të Kosovës një proces edhe më të drejtë.

“Rekomandimet janë finalizuar dhe do t’i dorëzohen Kuvendit të Kosovës si nismë për të përfunduar reformën elektorale”, ka shtuar ai.

Presidenti Thaçi ka bashkëbiseduar me studentë dhe gazetar edhe për iniciativën për themelimin e Komisionit për të Vërtetën dhe për Pajtim.

Sipas tij, gati dy dekada që nga përfundimi i luftës, ende nuk e kemi mbyllur kapitullin e luftës.

Ai ka thënë se nuk mund të ndërtojmë të ardhme më të mirë duke ndërtuar mure, duke krijuar armiq dhe duke përhapur urrejtje.

“Të ardhmen më të mirë sipas tij e ndërtojmë duke ndërtuar marrëdhënie fqinjësore të mira, bashkëpunim të mirë rajonal dhe duke ndërtuar miqësi”.

Presidenti ka paralajmëruar se Komisioni do të jetë i pavarur, do të jetë transparent, gjithë-përfshirës, i paanshëm.

Në punën e tij rolin thelbësor sipas Presidentit do të ketë shoqëria civile, por do të gëzojë mbështetjen e të gjitha institucioneve tjera.

“Jam i inkurajuar me mbështetjen që ka marrë kjo iniciativë nga të gjithë sektorët e shoqërisë. Përkrahja më e rëndësishme është ajo që kam marrë nga shoqatat e familjeve të personave të pagjetur. Përkushtimi i tyre për paqe dhe pajtim nuk mund të kontestohet nga askush. Këtë muaj do të themelojmë zyrtarisht Komisionin për të Vërtetën dhe për Pajtim”, ka paralajmëruar Presidenti, duke shtuar se kjo po bëhet si një domosdoshmëri e së ardhmes.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
2,877FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Marketing -spot_img

Latest Articles